vrijdag 22 september 2017

Politiek voor bij de koffie

Dit is waarom Donald Trump America niet Great Again gaat maken

Donald TrumpNu Donald Trump officieel de nominatie van de republikeinse partij binnen heeft komt de excentrieke zakenman steeds meer onder een vergrootglas te liggen. En dat levert problemen op. Zijn beloftes worden keer op keer in twijfel getrokken en uitspraken uit het verleden spelen hem niet zelden parte.
De grootste leugen blijkt echter “Make America Great Again” te zijn. Natuurlijk, het land weer groots maken is een heerlijke niet na te trekken uitspraak die het altijd goed doet. Het gaat echter fout wanneer ‘the Donald’ hier invulling aan gaat geven. In zijn speeches beschrijft Trump keer op keer waarom Amerika in zijn ogen uit elkaar aan het vallen is. Maar gaat het echt zo slecht met Amerika en focust Trump zich op de juiste delen? Ik heb in dit artikel drie redenen waarom Trump Amerika niet Great Again gaat maken op een rijtje gezet.

De nieuwe Reagan

Donald Trump profileert zich graag als de moderne versie van Ronald Reagan en hij nam zelfs zijn campagneslogan over, al ontkent Trump dit uiteraard. En er zijn inderdaad een hoop overeenkomsten tussen beiden. Beiden waren TV-persoonlijkheden, beide waren ooit democraat, beide werden in eerste instantie niet serieus genomen, beiden zijn voorvechters van belastingverlagingen en tegen beperkingen van wapenbezit. Maar in deze treffende vergelijkingsvideo  wordt blootgelegd dat het beleid van beiden op één fundamenteel  punt heel anders is. Reagan legaliseerde de situatie van miljoenen illegale immigranten in het land. Niet bepaalt het great waar Trump het over heeft.

“Mensen zijn bang”

Donald Trump profileert zich als de man die Amerika veiliger gaat maken. In zijn overwinningsspeech na enkele gewonnen primaries zei Trump “Het is moeilijk voor te stellen wat er in dit land gebeurd is. …. Criminaliteit neemt toe, mensen zijn bang.”
De beschuldigende vinger hiervoor gaat naar de Obama-jaren. Wat Trump er echter niet bij verteld is dat de criminaliteit in America de afgelopen 20 jaar vrijwel constant daalt. Waar de angst van mensen dan wel op gebaseerd is lijkt mij typisch iets voor een politicus om uit te zoeken. Trump zoekt de oplossing in ieder geval op de verkeerde plek. Als hij echt wil gaan proberen de angst van mensen weg te nemen door het terugbrengen van criminaliteit, dan is hij gedoemd te mislukken.

Kleine sidefact over criminaliteit: Trump heeft een afbeelding getweet waarop staat dat 81% van de moorden op witte mensen veroorzaakt wordt door zwarte mensen, en dat dit andersom 2% is. Uit gegevens van de FBI blijken moorden op ‘blanken’ slechts in 15% van de gevallen door ‘zwarten’ veroorzaakt te worden, terwijl dit andersom op 8% ligt. Het lijkt er dus op dat hij sowieso de verkeerde gegevens bij de hand heeft.

Donald Trump, de banenman

Met een achtergrond als zakenman gaat Trump de economie wel even fixen. Een belangrijk thema wat hij aan wil pakken is de werkeloosheid. Hoewel deze op zo’n 5 procent heeft Trump meerdere malen herhaald dat dit volgens hem ergens ligt rond de “28, 29, tot 35 procent. Ik heb zelfs 42 procent gehoord”. Het probleem met deze uitspraak is niet zozeer de hoogte van het nummer. Hoe je de werkeloosheid berekend zal altijd onderdeel van debat zijn en verschillende berekeningen leveren verschillende uitkomsten op.

De 42% die Donald Trump hanteert komt uit de koker van David Stockman en de berekening staat beschreven op zijn blog. Stockman is een voormalig adviseur van (je raadt het al) Ronald Reagan. De berekening is heel simpel. Bereken het totale aantal uren dat er gewerkt is in het land en deel dat door het totale aantal uren dat alle 210 miljoen Amerikanen tussen de 16 en 68 werken als zij allemaal een full-time baan hebben. Dit betekent dat mensen die part-time werken, arbeidsongeschikt zijn of vrijwilligerswerk doen het cijfers negatief beïnvloeden. En wat te denken van studenten en mensen die met vervroegd pensioen gaan?
Het probleem met die groepen is dat je deze helemaal niet op de arbeidsmarkt wilt hebben. Als alle studenten vanaf hun 16 waren gaan werken zijn er simpelweg meer werkzoekenden, terwijl het aantal banen gelijk blijft. De echte werkloosheid, mensen die tegen hun zin geen baan hebben, zou daarmee stijgen. Uitgaan van dit werkeloosheidscijfer zou dus niet zo great zijn voor Amerika.

Sterke leider

Volgens Trump is de huidige leiding van de VS te slap. Wat Amerika nodig heeft is een sterke leider die zelf in staat is beslissingen te nemen. Zo liet Trump zich zelfs ontvallen dat hij zichzelf als zijn belangrijkste adviseur ziet. Dit is één grote misvatting. In het boek ‘The myth of a strong Leader – Political Leadership in the Modern Age’ legt politiek historicus Archie Brown uit waarom dit niet zo is. “Een leider die het vertrouwen verliest van een groot deel van zijn collega’s kan nauwelijks overleven in een democratie”. Samenwerken, gedeelde verantwoordelijkheid en het vertrouwen op specialisten in plaats van alles zelf denken te kunnen zijn de belangrijkste factoren die leiders in moderne democratieën succesvol maken. Trump, die zijn vice-president niet eens laat uitpraten lijkt een totaal andere kant op te willen. Tel daarbij op de senaat en het congres, waar de steun van politieke partijen nodig zal zijn. Steun die Trump van zijn eigen republikeinse partij niet lijkt te hebben.
Trump lijkt dan misschien een though guy, in de praktijk zal hij alles behalve een sterke leider zijn. Om dingen gedaan te krijgen is nu eenmaal meer nodig dan een grote bek.

Dit waren de redenen waarom Donald Trump Amerika niet great again gaat maken. Heb jij er nog wat aan toe te voegen?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Nieuwste van Potus2016

Ga naar boven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul je email in en druk op inschrijven: