vrijdag 22 september 2017

Politiek voor bij de koffie

Waarom Trevor Noah een verrijking is voor de Daily Show

Volgende week is het een jaar geleden dat John Stewart afzwaaide als host van de Daily Show. Het betekende het einde van een tijdperk. Stewart had het satirische nieuwsprogramma The Daily Show doen uitgroeien tot een van de belangrijkste opiniërende programma’s van Amerika. Niet zelden uitte Stewart in zijn geheel eigen stijl kritiek op media, politici en organisaties. Populairste slachtoffers waren de Bush-regering en Fox News, “the special network” zoals hij het noemde. Met het vertrek van Stewart ontstond een groot probleem, wie moest de ongekend populaire presentator opvolgen? Men kwam uit bij de van origine Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah. Noah werkte al als correspondent bij de show, maar zijn aanstelling kwam als een complete verrassing. Een jaar later kan de conclusie in mijn ogen niet anders zijn dan dat het een goede keuze is geweest. En daar is een hele duidelijke reden voor.

De opkomst van Stewart

Om te begrijpen waarom Trevor Noah zo’n goede keuze is moeten we terug naar de opmars van John Stewart. The Daily Show werd in de eerste drie jaar gepresenteerd door Craig Kilborn, die in de show een komische karikatuur van een nieuwslezer opvoerde. Stewart (echte naam is overigens Jonathan Stuart Leibowitz) nam het programma in 1999 over en niet veel later begon de populariteit van het programma toe te nemen. In 2000 was een verkiezingsjaar in Amerika, met uiteindelijk George W. Bush als winnaar. Het werd het begin van een periode waarin Stewart zich profileerde als het tegengeluid tegen Bush en de media die hem steunden.  Zo ontstond onder andere een rivaliteit met Fox-anchor Bill O’Reilly, hetgeen zelfs uitmondde in een heus televisiedebat. Gedurende de acht jaar dat Bush president was zette Stewart zich steeds nadrukkelijker af tegen de regering, de republikeinse partij en diverse nieuwszenders.

Met het aantreden van Barack Obama in 2009 veranderde het speelveld. Stewart had zich zo geprofileerd als anti-republikeins dat velen zich afvroegen of hij wel kritisch genoeg was op de democraten. Hoewel het begin van het Obama-tijdperk genoeg problemen opleverde om zijn kritische houding tegen de regering te kunnen blijven uiten, ebde de kritiek op de Obama-regering langzaam weg. Stewart ging zich steeds nadrukkelijker richten op de media en het door republikeinen gedomineerde congres. Dit bleef hij doen tot zijn afscheid vorig jaar.

De keuze voor Trevor Noah

Met Hillary Clinton als meest waarschijnlijke democratische presidentskandidaat en een hevig versplinterde republikeinse partij moest The Daily Show er bij het kiezen van een opvolger ernstig rekening mee houden dat er wederom een democratische president zou komen. De keuze viel op Trevor Noah, een correspondent van de show. Hoewel het niet vaststond dat de opvolger uit eigen gelederen zou komen is dit niet verrassend. The Daily Show staat erom bekend dat het jonge comedians een kans geeft als correspondent. Ook kregen succesvolle correspondenten als Stephen Colbert en Larry Wilmore de ruimte om een spin-off te maken. Talloze comedians als John Oliver, Steve Carell en Samantha Bee bouwden een succesvolle carrière op na hun start bij het programma. Een keuze voor één van de correspondenten om de show te gaan maken was dus niet verrassend.

Opvallend is wel dat Noah één van de minder prominente correspondenten van het programma was. Noah is sinds eind 2014 onderdeel van het programma, nadat hij voornamelijk in Zuid-Afrika televisieprogramma’s had gepresenteerd. De relatief korte periode waarin Noah bij het programma werkte moet echter als een voordeel gezien worden. Waar andere correspondenten zich profileerden in de republikeins-democratische tegenstelling die het programma onder Stewart kenmerkte, bleef Noah in de kantlijn vooral bezig met maatschappelijke thema’s. De Daily Show koos uiteindelijk de nog niet zo sterk geprofileerde Noah als opvolger.

Trevor Noah als host

Hiermee zorgde de Daily Show ervoor dat het publiek zich nog een beeld moest vormen van de nieuwe presentator. Dit gaf Noah de kans zich te profileren op een manier die ideaal was voor de nieuwe Daily Show. Met de toenemende sociale spanningen in Amerika die zich gedurende het eerste jaar van Noah hebben voortgezet bleek dit een goede keus. Noah heeft zich geprofileerd als ‘outsider’. Regelmatig wijst hij op zijn Zuid-Afrikaanse afkomst, waarbij hij zichzelf als toeschouwer van Amerika opstelt. Hiermee zet hij zichzelf buiten de partijpolitiek. Een slimme keuze. Tel daarbij op dat hij als Afrikaanse immigrant oprecht betrokken is bij groeiende thema’s als racisme en immigratie. Noah’s houding in dergelijke kwesties is een verademing om naar te kijken.

Wat mij betreft is het afgelopen jaar gebleken dat Noah de juiste keuze is geweest. De opstelling als buitenstaander die met oprechte verbazing kijkt naar bepaalde maatschappelijke en politieke ontwikkelingen is heerlijk om naar te kijken.  Zijn stijl is gecontroleerd, relaxed en voornamelijk grappig. Maar op de juiste momenten is hij ook vlijmscherp en deelt hij rake klappen uit. Bovendien geeft hij de Daily Show een meer internationaal karakter. Een welkome toevoeging in de Amerikaanse media, die normaal gesproken altijd binnenlandse ontwikkelingen hyped. Natuurlijk zit er een heel team van schrijvers en producers achter die Noah met uitermate veel zorg op de juiste manier hebben gepositioneerd in het maatschappelijke en politieke landschap, maar uiteindelijk is het Noah die met zijn stijl en achtergrond het hele plaatje kloppend maakt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Nieuwste van Artikelen

Ga naar boven
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul je email in en druk op inschrijven: